У Харкові на могилі Кернеса встановлять тріумфальну арку. Її автор - відомий харківський скульптор Олександр Рідний.

"Загальна ідея була зробити тріумфальну арку, бо товариш такий був - переможець у житті, тому й арка. Водночас вона чимось нагадує місто, там є такі прямокутні штуки, в яких зашифровано монограму Г1 - Геннадій Перший, бо для рідних і близьких він завжди єдиний і перший. З цього міста нібито стилізованого виходить Кернес", - розповів KHARKIV Today скульптор.

Вчора вдова Кернеса Оксана Гайсинська показала у своєму Instagram ескіз пам'ятника, який стоятиме на могилі екс-мера. Фігура на повне зростання відлита з бронзи. Як виявилося, скульптура - ​​це елемент монументальної композиції, яку встановлюють на цвинтарі.

Саму скульптуру Олександр Рідний створював за реальним фото Геннадія Кернеса, яку вибрав із його фотоархіву.

За словами автора, він мав ідею зробити Кернеса в колясці, що стало б символом його особистої мужності. Але рідні були проти, бо їм це болісна тема.

Робота над скульптурою затяглася тому, що росіяни розбомбили ливарну машину в Російській Лозовій, де мали відлити фігуру Кернеса з бронзи. Довелося шукати інший цех. Були проблеми і з доставкою граніту для монумента з Італії: його мали привезти у лютому 2022 року, але розпочалася війна, доставка затрималася на кілька місяців.

Скульптори не встигають зробити монумент до роковин смерті Геннадія Кернеса, він буде готовий лише наступного року.

Геннадій Кернес помер у німецькій клініці "Шаріте" у Берліні у 2020 році. Йому був 61 рік.

У середині вересня того року стало відомо, що у мера - коронавірус, ще через кілька днів його відправили на лікування до Німеччини. Лікарі та близькі Кернеса заявляли про стабілізацію його стану, проте за кілька днів до смерті у мера відмовила друга нирка. Медики заявили, що причиною смерті став не коронавірус, а наслідки поранення, отриманого у 2014 році.

Поховали Геннадія Кернеса у Харкові 23 грудня 2020 року.

У червні 2021 року до Дня народження колишнього міського голови у Харкові випустили пам'ятний блок поштових марок. На дев'яти марках зображено Кернеса, у тому числі шаржову фігурку з його фірмовим жестом перемоги. Тираж поштового блоку - 350 примірників.

А 23 серпня 2021-го, на День міста, на фасаді будівлі Харківської міськради відкрили Меморіальну дошку Геннадію Кернесу. Її автором також став Олександр Рідний, у створенні пам'ятного знаку брали участь рідні покійного мера.