У Дергачівській громаді за добу – два випадки масового підриву на мінах. Про це повідомили голова ХОВА Олег Синєгубов та голова Дергачівської міської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко.

Так, у селі Цупівка на міні підірвалися троє чоловіків, які косили траву біля залізничної станції. Постраждалих госпіталізовано. А у Безруках того ж Дергачівського району під час ремонтних робіт на високовольтній лінії електропередач на міні підірвалася автовежа з працівниками "Харківобленерго". Як розповіли в компанії, в автовежі було п'ять енергетиків, всі вони живі, їх оглянуть медики, але попередньо співробітники обленерго мають легкі тілесні ушкодження.

"От таку ціну платять енергетики за те, щоб у наших будинках було світло. Слава Богу, що диво врятувало хлопцям життя", - зазначив В'ячеслав Задоренко.

Дергачівська громада зазнавала постійних обстрілів з першого дня війни, тому мінна небезпека там надзвичайно висока. Але днями з'ясувалося, що підірватись на небезпечному "подарунку від сусідів" можна не лише там, де ще не пройшло розмінування. 11 листопада на Північній Салтівці на вул. Бучми під час прогулянки двоє підлітків 12 та 15 років отримали осколкові поранення ніг внаслідок вибуху. За попередньою інформацією, спрацював касетний боєприпас. Підлітків доправили до лікарні у вкрай тяжкому стані, зараз вони перебувають у реанімації. Після оперативного втручання їх стан оцінюється як середньої тяжкості, хлопчик дихають самостійно. Вони перебувають під цілодобовим наглядом медиків та отримують всю необхідну допомогу, зазначили у ХОВА.

Жителям населених пунктів, звільнених від російської окупації, у ДСНС наполегливо рекомендують дочекатися дозволу від місцевої влади та перевірки місцевості піротехніками, перш ніж повертатися додому.

"Якщо ж ви все ж таки вирішили повертатися до звільненого міста або селища, то необхідно звернутися до місцевих органів влади, щоб отримати інформацію про обстеження будинку та території навколо на наявність вибухонебезпечних предметів", - зазначили в ДСНС.

У разі відсутності такої інформації необхідно самостійно подати заявку на обстеження будинку фахівцями ДСНС за номером 101 або у мобільному додатку "Розмінування України". Завантажити програму можна за посиланнями:

Після авторизації потрібно повідомити саперів про ймовірну загрозу в будинку та в режимі онлайн стежити за обробкою заявки.

Крім того, в Україні створено додаток з мінної безпеки MineFree. Встановивши цю програму на телефон, користувач може переглянути карту, на якій позначені потенційно небезпечні території; одержати повідомлення у разі наближення до небезпечного об'єкта; ознайомитись із довідником ДСНС, у якому є фото та опис вибухонебезпечних предметів; повідомити про виявлення вибухонебезпечних чи підозрілих предметів. Програма автоматично повідомляє користувача, якщо відстань до небезпеки стає менше 500 метрів.