Мешканці деокупованої Вовчанської громади Харківської області скаржаться на дорожнечу дров. За їхніми словами, підприємці просять за 10 складометрів дров 17 тисяч гривень. Таких грошей у населення немає, а в інший спосіб опалювати будинки взимку не вийде. Справа в тому, що до війни місто було приєднане до російської газової системи, зараз воно від неї відключене. Відповідно, централізованого газопостачання у Вовчанську немає, пише «Суспільне».

Водночас у Вовчанському лісгоспі кажуть, що таких високих цін на дрова у них немає, а підвищення цін – справа рук перекупників. Представник лісгоспу Григорій Маслюк розповів, що вартість дров у лісгоспі не змінювалася з минулого року та становить 1100 гривень за кубометр. У цю суму входить заготівля та розпил дров, а доставку та навантаження має забезпечити покупець: лісгосп не возить дрова клієнтам.

Один складометр дорівнює 0,7 кубометра; таким чином, один кубометр – це приблизно 1,4 складометра. У перерахунку на кубометри перекупники просять у мешканців Вовчанська близько 2380 гривень за кубометр дров, що перевищує ціну лісгоспу більш ніж у два рази.

У 2023 році Вовчанське лісництво планує збільшити заготівлю дров до 5000-7000 кубометрів. Минулого року їх було набагато менше через активні бойові дії.

У мерії Вовчанська кажуть: допомагати населенню з перевезенням та розпилом дров вони фізично не можуть. Проблема в тому, що у місті залишилося мало працездатних людей – вони переважно виїхали з Вовчанська. Ті, хто залишився, – заготовляють дрова для теплових мереж, але зайвих рук та техніки – немає. При цьому на території громади зараз мешкає 12 000 осіб, і всі вони потребують дров.
Контролювати ціни та зупинити перекупників теж складно. Люди, які залишилися на території Вовчанська та громади – переважно пенсіонери, інваліди, пільговики. Начальник Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі висловив сподівання, що держава допоможе їм із забезпеченням дровами.

Минулого року така програма була. У жовтні 2022 року Кабмін ухвалив безкоштовно забезпечити дровами мешканців восьми областей, у тому числі й Харківської. На це виділили 66 млн. грн. У листопаді 2022 року ухвалили рішення направити до Харківської області додаткові 20 млн грн для закупівлі дров населенню. Загалом для пільгових категорій Харківщини закупили понад 40 000 кубометрів дров.

Наразі державної субвенції на дрова для пільговиків немає, торік її виділили восени.