На Харківщині тиждень шукають зниклу бабусю. 83-річна Лідія Яценко 8 травня пішла з дому у селі Каплунівка Богодухівського району. 9 травня її рідні звернулися до пошуково-рятувального загону "Мілена".

Волонтери розмістили інформацію про зниклу в соцмережах, розраховуючи на те, що відгукнуться свідки, а також перевірили лікарні.

10 травня надійшло повідомлення від свідка: схожу за описом жінку бачили у селищі Дворічний Кут. Але зниклу там не знайшли.

13 травня добровольці шукали жінку у селі Каплунівка. У пошуках взяв участь 21 особа, включаючи волонтерів загону "Мілена", добровольців та поліцейських. Оглянули берегову лінію кількох ставків, частково ліс навколо села, за допомогою квадрокоптера - близько 10 тис. кв. метрів полів.

Волонтери продовжують поширювати інформацію про Лідію Яценка та шукають людей, які могли її бачити. Якщо вам щось відомо про зниклу, будь ласка, зателефонуйте за номером: 068-777-0-112 або 102.

Фахівці розробили кілька рекомендацій, які допоможуть знизити ризики зникнення людей похилого віку.

Тренувати пам'ять

Перевіряйте, чи пам'ятає ваш близький своє прізвище та ім'я – заучуйте, тренуйтеся. Знайти людину на прізвище у сотні разів простіше, ніж невідомого. Навіть якщо пам'ятає – не зупиняйтесь на цьому. Через стрес старий може різко забути і прізвище, і вік.

Нашити на одяг бирки

Нашийте або наклейте за допомогою праски на одяг літнього родича бирки з його ім'ям, віком та вашими контактами. Важливо нашити їх не тільки на верхній одяг, а взагалі на весь, оскільки куртку чи пальто можна втратити.

Купити недорогий мобільний телефон

Постарайтеся стежити за тим, щоб у людини похилого віку з собою завжди був мобільний телефон — найпростішої моделі, яка довго тримає зарядку. Слід навчити літню людину відповідати хоча б на вхідні дзвінки. Сім-карту потрібно оформити на себе та підключити функцію отримання геолокації у стільникового оператора.

Купити GPS-маяк або GPS-трекер

Такий пристрій можна надіти на руку похилого віку, як браслет, або покласти в кишеню. Слідкуйте, щоб вона завжди була заряджена.