Населення Вовчанська в Харківській області скоротилося вп'ятеро. Про ситуацію в прикордонному місті, яке щодня зазнає російських обстрілів, "Об'єктиву" розповів директор Вовчанської районної лікарні Костянтин Тищенко.

За інформацією Вовчанської міської військової адміністрації, у місті зараз проживає близько 3500-4000 осіб. У квітні цього року близько тисячі людей повернулися до Вовчанська. Це переважно люди середнього та похилого віку, які приїхали на городи. До війни Вовчанська громада налічувала близько 37 000 осіб, з яких близько 18 тисяч мешкали в самому Вовчанську.

Від міста до кордону з РФ - близько п'яти кілометрів, тож сюди росіяни можуть дістати будь-яким типом зброї, включно з танком. У місті більшість будівель зруйновано або пошкоджено, зокрема - лікарню. Туди було пряме попадання артилерією в лютому 2023 року, почалася пожежа. Також за 150 метрів від лікарні впала авіабомба.

До повномасштабної війни у Вовчанській ЦРЛ було 340 медпрацівників, зокрема 81 лікар. Зараз тут працюють 150 осіб, 22 з них - лікарі. Решта - це середній і допоміжний медперсонал.

"Співробітники на собі розуміють, що таке "русский мир". У декого будинки зруйновані більш ніж на 80%. Частково наші співробітники добровільно переселилися в приміщення лікарні, де вони проживають разом зі своїми сім'ями. Тільки дурень не боїться смерті. Як то кажуть, очі бояться, а руки роблять свою справу. Люди працюють. Мені ось санітарка вже похилого віку сказала: "Це наша земля, і ми звідси нікуди не підемо", - розповів Костянтин Тищенко.

Вовчанськ був окупований у перший день вторгнення і звільнений восени 2022 року, відтоді він під постійними обстрілами. У квітні 2023 року з міста вивели підрозділи рятувальників, оскільки будівлю їхньої пожежної частини та техніку сильно пошкоджено.