На Харківщині хочуть знести пам'ятник. У Валках на вулиці Стадіонній знаходиться братська могила учасників Громадянської війни. У 1984 році на могилі за підтримки Харківського фізико-технічного інституту низьких температур було встановлено пам'ятник. Сьогодні він перебуває у напівзруйнованому стані.

У відділі культури, молоді та спорту Валківської міськради повідомили, що стела на братській могилі є пам'яткою історії місцевого значення, і цей об'єкт занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Демонтаж можливий лише після вилучення з Держреєстру.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні розгорнулася тотальна дерусифікація. Сносяться всі пам'ятники, пов'язані з історією чи культурою Росії та радянського періоду. У Харкові демонтували пам'ятник Олександру Пушкіну, Миколі Островському, Миколі Тихонову, макети радянських орденів, меморіальні дошки, присвячені діячам радянської влади та учасникам війни проти німецько-нацистських загарбників.

У Валківській міськраді також заявили, що братські могили та поодинокі поховання, занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, не підпадають під дію закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, а отже , будь-які дії щодо їх ліквідації розглядаються як акти вандалізму.

Влада Валок просить обладміністрацію клопотати до Міністерства культури про перенесення останків учасників Громадянської війни початку минулого століття на один із цвинтарів Валок. Це дозволить вирішити питання про знесення пам'ятника.

Громадянська війна у колишньої Російської імперії тривала з 1918 по 1923 роки. Значна частина подій розгорнулася в Україні. Тут точилася боротьба між військами Української держави під проводом гетьмана Скоропадського, військами Української народної республіки, якими керував Симон Петлюра, більшовицькою Червоною армією та Збройними силами Півдня Росії (білогвардійцями) під командуванням колишнього царського генерала Денікіна. В Україні також діяли загони численних отаманів. Найбільшими були армія Нестора Махна та загін отамана Григор'єва. Ситуація ускладнювалась інтервенціями іноземних держав. 1918 року Україна була тимчасово окупована Німеччиною та Австро-Угорщиною. Польща прагнула захоплення Західної України, Румунія окупувала Буковину та частину сучасної Одеської гуьернії, в портах Чорного моря висадилися десанти Великобританії та Франції.

За підсумками війни Україна виявилася розділеною між більшовиками, Польщею, Румунією та Чехословаччиною.