У Харкові зняли меморіальні дошки радянським військовим. Про це повідомив Телеграм-канал “Деколонізація. Україна”.

Пам'ятні знаки розміщувалися на стіні Будинку культури ХЕМЗ біля станції метро "Захисників України".

Вони були встановлені на честь радянських військових, героїв Радянського Союзу Кузьми Білоконя, Петра Покришева та Павла Семеняки, які також були працівниками підприємств “Серп та молот” та ХЕМЗ.

Увечері 13 березня “Деколонізація. Україна” повідомляла, що невстановлені особи замалювали меморіальні дошки жовтою фарбою та поряд залишили напис: "Просимо демонтувати".

Приводом для демонтажу стало зображення ордена Вітчизняної війни в оформленні якого використовувався серп і молот. Поєднання серпа та молота за Законом “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” є забороненою символікою.

Петро Покришев (1914-1967) був двічі героєм Радянського Союзу та одним із відомих радянських льотчиків у роки війни. Він особисто збив 22 літаки супротивника та ще 7 у складі групи.

У Харкові Покришев закінчив курси аероклубу та працював слюсарем на заводі "Серп і молот". Згодом став військовим, дістався звання генерал-майор.

Кузьма Білоконь (1915-2005) народився у Харківській області. Під час війни був льотчиком штурмової авіації, здійснив 170 бойових вильотів, брав участь у параді перемоги у Москві 1945 року. Звільнився в запас у званні полковника. Працював начальником відділу кадрів на заводі “Серп та молот”. Помер та похований у Харкові.

Павло Семеняко (1917-2008) був робітником заводу ХЕМЗ. Під час війни командував стрілецькою ротою у званні капітана.