З житлового будинку у Харкові прибрали величезний радянський орден. Відео демонтажу розміщено у соцмережі.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні активізувалася декомунізація. З вулиць прибирають символи, пов'язані з радянським періодом чи війною проти німецько-нацистських загарбників.

На стіні будинку на вулиці Миру на ХТЗ розміщувалося зображення вкрай рідкісного ордена “Перемога”.

Орден був заснований у 1943 році. Він виконаний у вигляді зірки із зображенням фрагмента московського Кремля та написами “Перемога” та “СРСР”. Для виготовлення оригіналу ордену використовувалися платина, золото, діаманти та рубіни. За розрахунками фахівців, на кожен орден потрібно було 180 діамантів, 50 алмазів спеціального огранювання трояндою та 300 грамів платини.

Всього було виготовлено 22 екземпляри. Два екземпляри нікому не вручили.

Орден вручався радянським маршалам, генералам армії та деяким іноземним діячам, зокрема, фельдмаршалу Великобританії Монтгомері, маршалу Югославії Йосипу Броз Тіто, маршалу Польщі Роля-Жимерсокму, королю Румунії Міхаю I, генералу армії США і 34-го.

Одного нагородженого Леоніда Брежнєва посмертно позбавили нагороди. У статуті ордена зазначено, що їм могли нагороджуватися особи вищого командного складу Червоної Армії за успішне проведення бойових операцій у масштабі одного чи кількох фронтів. Брежнєв фронтами не командував та таких операцій не проводив.