Російський вертоліт Мі-8 збили на Куп'янському напрямку. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

Машину з ПЗРК збили бійці 25-ї окремої повітряно-десантної бригади. За словами Євлаша, вертоліт втратив пильність і залетів у зону ураження ППО. Екіпаж загинув.

Мі-8 - багатоцільовий вертоліт, розроблений ще за радянських часів, на початку 1960-х років, але згодом був модифікований. Може використовуватися як командний пункт, військово-транспортна або медична машина, як постановник радіоелектронних перешкод. Вартість одного екземпляра - 15-17 млн доларів.

За словами Іллі Євлаша, також за минулу добу знищено комплекс радіоелектронної боротьби "Поле". Ця станція призначена для придушення супутникового зв'язку, створення шумів і перешкод.

Євлаш розповів, що на Лиманському та Куп'янському напрямках ЗСУ обороняються. Учора, 15 жовтня, поблизу Куп'янська (біля сіл Синьківка та Іванівка) наступали підрозділи 1-ї танкової та 6-ї армії РФ. Було відбито 15 атак, знищено 23 одиниці російської техніки. 

Серед знищеної техніки військ РФ:

  • вісім танків Т-72;
  • чотири БМП-1;
  • дві БМП-2;
  • дві МТ-ЛБ;
  • один 82-міліметровий і один 120-міліметровий міномети.

Євлаш зазначив, що у військ РФ досить багато техніки. Є танки Т-72, іноді зустрічаються і Т-90 "Прорив". Водночас відзначається "затикання дірок" мобілізованими, а якщо мова про техніку, то БМП-1, старими БТРами. У російських військ є проблеми з новими зразками.

"Металобрухт у ворога є, але ми знаємо, як із цим працювати", заявив Євлаш.