Фермер із Харківської області віддала росіянам 250 тонн соняшника.

Під час окупації смт Шевченкове господарка кількох сільгосппідприємств та за сумісництвом місцевий депутат активно допомагала російським військовим. Жінка надала окупантам свої склади для розміщення солдатів РФ. Також вона зареєструвала сільгосппідприємства у незаконній "Податковій службі Харківської області", щоб сплачувати податки до російської скарбниці.

У серпні 2022 року фермер віддала окупантам 250 тонн насіння соняшнику врожаю 2021 року, яке росіяни вивезли до Білгородської області.

Жінку призначили керівником незаконної "спілки фермерів Шевченківського району Харківської області". Вона схиляла місцевих аграріїв входити до складу цього “союзу”.

Обвинувачена перебуває під вартою.

Обласна прокуратура надіслала матеріали справи до суду. Справу розглядатиме Київський районний суд Харкова за ч.4 ст. 111-1 КК України.

Відповідно до четвертої частини цієї статті, забороняється:

  • передавати матеріальні ресурси військовим агресора, у тому числі на окупованій території;
  • вести госпдіяльність у взаємодії з окупантами.

Правопорушникам загрожує штраф до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 170 тис. грн.) або позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п'ятнадцяти років та з конфіскацією майна.