У Харкові не збили всі "Шахеди", які вдарили по нафтобазі в Немишлянському районі 9 лютого, тому що ці безпілотники почали змінювати траєкторію польоту. Про це заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Якщо раніше вони летіли за однією заданою траєкторією, то зараз обходять висоти, спускаються вниз, піднімаються вище", - розповів Синєгубов.

За даними губернатора, фахівці знали, як летіли безпілотники, але були досить складні погодні умови - туман і сніг. Це практично не давало змоги ефективно використовувати прилади нічного бачення і прожектори і, як наслідок, вразити всі повітряні цілі.

В інших випадках, заявив Синєгубов, ППО боролося з безпілотниками успішніше: був випадок, коли чотири "Шахеди" летіли в напрямку ТЕЦ-5, і всі чотири були збиті.

Також Синєгубов заявив, що в регіоні діють мобільні групи для боротьби з "Шахедами". Кількість їх губернатор не називає, але каже, що їх значно більше ста. Він додав, що в області застосовуватимуть нові способи боротьби з безпілотниками.

Унаслідок удару по нафтобазі 9 лютого загинули 7 осіб, із них троє дітей. 15 приватних житлових будинків згоріло. Значної шкоди завдано екології Харкова та області. З бази витекло 3 тис. тонн нафтопродуктів. Паливо потрапило в річку Немишля, а звідти в річки Харків, Лопань і Уди

Дослідження проб води показало, що рівень вмісту нафтопродуктів у Немишлі в 95 разів вищий за норму, у Харкові, Лопані та Удах - у 7-8 разів. Ловити рибу в цих річках у зонах забруднення не рекомендують.

Водночас у "Харківводоканалі" заявили, що проникнення нафтопродуктів у водопровідну воду і у воду, яка подається через вуличні колонки, немає. Проби води фахівці досліджують щодня.