Мешканці Вовчанська Харківської області, яка за окупації допомагала оформляти російські паспорти, загрожує довічне. Про це повідомили у прес-службі облпрокуратури.

32-річна жінка, працюючи головним спеціалістом Вовчанського районного сектору міграційної служби, співпрацювала із росіянами. Минулої весни вона вступила на посаду "в. о. начальника міграційної служби" в окупованому Вовчанську, пізніше стала "начальником". Вона приймала документи на оформлення громадянства РФ, зокрема і в підлітків 14 - 18 років.

Також жінка займалася іншими питаннями, пов'язаними з набуттям російського громадянства:

  • керувала роботою підлеглих із перекладу документів російською мовою;
  • розглядала звернення, пов'язані із отриманням російського громадянства за скороченою процедурою.

На початку вересня 2022 року чиновниця разом із окупантами втекла до РФ.

Їй заочно повідомлено про підозру у держзраді, скоєну в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Максимальне покарання за цією статтею - довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Російський паспорт став приводом для звільнення заступника голови Харківської облради Богдана Мальованого. Його було обрано на цю посаду 25 листопада 2021 року, а в лютому минулого року стало відомо, що Малеваний має російське громадянство. Спершу про це заявила народний депутат Ірина Фріз. Вона опублікувала скрини документів - заяву до Федеральної міграційної служби Росії від 2014 року, в якій Мальований, уродженець Донецької області, просить видати йому російський паспорт, а також його посвідчення водія, видане також у 2014 році, де в графі "адреса" зазначено Ростов- на Дону.

Сам Мальований тоді спростував наявність у нього російського громадянства.

Минулого літа ДБР звернулося до Харківської облради з роз'ясненням, що чиновник такого рангу має доступ до інформації, пов'язаної з обороною Харківської області та іншої, зокрема таємної інформації. Як наслідок, необхідне його усунення з посади. Питання вирішилося нещодавно на сесії 14 лютого: Мальованого зняли з посади.

Сьогодні стало відомо, що СБУ перевірить інформацію про російський паспорт у директора комунального підприємства Харківської облради Сергія Шпаркого.