У прикордонному Вовчанську залишаються тисячі людей: вони виїжджають, але знову повертаються.

У січні 2024 року російські війська посилили удари по Вовчанській громаді. Голова Вовчанської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі розповів "Суспільному", що два тижні їх активно бомбардують з авіації. КАБами росіяни руйнують у Вовчанську складські приміщення, заводи, цехи. Обстрілюють також з артилерії, РСЗВ, по деяких населених пунктах б'ють мінометами.

Проблем з евакуацією людей, повідомив чиновник, не виникає. Щодня жителів інформують про можливість евакуюватися. Допомагають різні волонтерські групи. Люди знають, до кого звертатися і куди виїжджати. Але більшість усе-таки залишається.

Наразі в громаді проживає близько 11 тисяч осіб, у самому Вовчанську - близько 3 800 жителів (до війни в громаді проживало 44,5 тис. осіб, у Вовчанську - близько 17 тис.). У зв'язку з останніми обстрілами деякі люди виїжджають на день-два, на тиждень. Коли активність обстрілів зменшується, багато хто повертається. 

У громаді були проблеми зі світлом. Але працівники РЕМ працюють майже цілодобово, щоб відновлювати пошкоджені обстрілами мережі.

Минулого року Вовчанськ мав логістичні проблеми, бо були зруйновані всі мости, частина доріг. Але зараз сполучення з громадою відновлено, це питання закрито.

У Вовчанську також нема газу - місто отримувало його з РФ. Людей забезпечують дровами, вугіллям, паливними брикетами. До кінця сезону планують забезпечити паливом приблизно 4 900 будинків.

У 2023 році відновили онлайн-роботу шість шкіл міста. Станом на січень 2024 року працює вже дев'ять шкіл. У них навчаються 1200 дітей.

Місцеві жителі отримують адміністративні послуги. Усі старости працюють, видають довідки, які потрібні людям для оформлення субсидій або якоїсь допомоги. За словами Гамбарашвілі, є проблеми з нотаріусами, з державними реєстраторами, але зараз це питання намагаються вирішити.

Існує проблема з кадрами в органах управління. У місцевій мерії запрошують і харків'ян, і мешканців області, які бажають працювати в міській раді та військовій адміністрації. Не вистачає працівників у Центрі надання адміністративних послуг: юристів, бухгалтерів, економістів. Звертатися за вакансіями можна у військову адміністрацію.