Російських військових судитимуть за обстріл Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщена єдина у світі ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів. Спеціалізована екологічна прокуратура та СБУ встановили пʼятьох російських військовослужбовців, які надавали підлеглим злочинні накази на обстріли. 

ХФТІ - це цивільний обʼєкт. Жодного військового там не було. Стаття 52 Додаткового протоколу I до Женевських Конвенцій вказує, що «цивільні об'єкти не повинні бути об'єктом нападу». Стороною цієї угоди є і РФ.

З початку березня до середини вересня 2022 року Інститут піддавався 74 ударам з боку росіян. Били авіабомбами, осколково-фугасними снарядами ствольної артилерії, осколково-фугасними та касетними снарядами реактивних систем залпового вогню «Град», «Ураган», «Смерч» та «Піон». Експерти встановили, що навколишньому середовищу заподіяно шкоди на суму майже 15 млрд грн. Вартість відновлення будівель та споруд Інституту, які знищено та пошкоджено, складають понад 30 млн грн. Це не остаточні цифри, оскільки обстрілами знищено ексклюзивне багатомільйонне обладнання, аналогів якого у світі немає.

Головний підозрюваний — генерал-полковник, на той момент — діючий командувач Західного військового округу ЗС РФ, який безпосередньо керував знищенням ХФТІ

Наступні підозрювані по військовій ієрархії — два генерали: командувач 6-ою загально-військовою армією та командувач 6-ою армією військово-повітряних сил і протиповітряної оборони.

 Ще двоє підозрюваних — російські полковники: командувач 45-ою артилерійською бригадою великої потужності та командувач 79-ою гвардійською реактивною артилерійською Новозибківською бригадою.

Обстріли здійснювались з тимчасово окупованих населених пунктів поблизу Харкова, з Бєлгородської області, аеродромів Курськ та Вороніж.

Підозри висунуто за рядом статей Кримінального кодексу України, зокрема за статями 438 (Порушення законів та звичаїв війни) та 441 (Екоцид).

Всім підозрюваним загрожує до 15-ти років позбавлення волі.

Вирішується питання щодо оголошення всіх підозрюваних у розшук.

«Наскільки нам відомо, це буде перший у світі випадок кримінального переслідування за злочин екоциду, вчинений під час війни. За наявною інформацією, підозрюваний командир також був причетний до злочинів у Сирії. Тоді він не поніс відповідальності, і тепер воює проти України», – зазначив Андрій Костін.