У Старому Салтові та Шестаковому Харківської області розбито 90% житлових будинків. Про це "Слобідському краю" розповів начальник Старосалтівської військової адміністрації Антон Палєй.

За його словами, у тих населених пунктах, що знаходяться на іншому березі Салтівського водосховища – це Хотімля, Зарічне, Гонтарівка – там великих пошкоджень немає. А у Старому Салтові, Шестаковому, Федорівці 90% житлового фонду розбито.

За словами Палєя, мешканці Старого Салтова та інших населених пунктів громади можуть одержати будівельні матеріали від різних фондів, але їх вистачає лише на незначний ремонт будинків.

"Можна забити вікна, двері, підлатати дах. Але є такі пошкодження, де від будинку практично нічого не залишилося", – зазначив Антон Палєй.

Крім того, у громаді є багато проблем, не пов'язаних із руйнуваннями від обстрілів. Так, у Старому Салтові немає комп'ютерів для роботи селищної ради, немає комунальної техніки, сміттєвозу тощо. Голова громади закликав: якщо хтось має можливість допомогти селищу будівельними матеріалами – звертайтеся поштою: cva.saltiv@ukr.net.

До вторгнення РФ Старий Салтов був чи не найвідомішим курортним селищем Харківської області. Він розташований на березі водосховища. У давнину тут розташовувалося величезне Салтівське городище, де до війни велися археологічні розкопки. На берегах "Салтівського моря" збудовано численні санаторії, бази відпочинку, яхт-клуби.

Окрім розбитих будинків, одна з головних проблем селища – зруйнований міст через водосховище, який було вирішено ремонтувати, а не будувати поряд нову переправу. Вартість ремонту мосту в Старому Салтові остаточно ще невідома, але, за словами фахівців, йдеться про суму до 400 млн. гривень. За наявності фінансування роботи зможуть закінчити до кінця 2023 року.