Як живе прикордонний Вовчанськ, розповів "Суспільному" голова місцевої військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

У Вовчанській громаді бойові дії фактично почалися у вересні, після контрнаступу ЗСУ та звільнення цих територій. Вовчанськ був окупований у перший день війни, і до звільнення по суті перебував у глибокому тилу: активних військових дій біля громади не велося.

Сьогодні лінія фронту проходить вздовж державного кордону і російська армія щодня обстрілює населені пункти громади. Окупанти б'ють мінометами, артилерією, ракетами С-300. Збитки від цих обстрілів - величезні: зруйновані житлові будинки та комунальні будівлі, але оцінити його об'єктивно поки що неможливо, оскільки бої ще тривають.

Місцева влада намагалася відстежити закономірність, коли росіяни б'ють по Вовчанську, і скласти графік, але зробити це неможливо, як і передбачити цілі окупантів: РФ веде хаотичні обстріли всього міста.

Гамбарашвілі припускає, що російські війська відмовилися від ідеї захопити саме цю територію: інакше вони не знищували б інфраструктуру, школи та лікарні.

Жителів у Вовчанській громаді стало набагато менше: якщо до повномасштабного вторгнення тут було 36 тис. людей, з них 17 тис. - саме у Вовчанську, то зараз у громаді мешкає 12 тис. людей, у Вовчанську - близько 4,5 тис.

Міст та дорога

Через те, що міст через дамбу у Старому Салтові зруйновано, Вовчанськ фактично виявився відрізаним. Об'їзна дорога набагато довша і не дуже хорошої якості. Наприклад, щоб дістатися Харкова, треба витратити 4 години. Громадського транспорту немає, усі перевізники виїхали. Є лише волонтер, який за мінімальну плату на пальне возить пасажирів із Вовчанська до Старого Салта. Там люди перебираються через водосховище човнами. У Старому Салтові є перевізники, які відвозять до Харкова.

У грудні начальник відділу штучних споруд Служби автомобільних доріг Харківської області Дмитро Танцур розповів, що роботи з відновлення мосту можуть розпочати найближчим часом. Для цього створювався проект та було закладено бюджет. Вартість цього ремонту поки невідома, але, за словами фахівця, йдеться про суму до 400 млн. гривень. За наявності фінансування роботи зможуть закінчити до кінця цього року.

Газове питання

Найбільша проблема Вовчанська - газ: магістраль тут була побудована ще за часів Союзу та йшла з території РФ. Ще у грудні 2019 року питання газопостачання Волчанська обговорювали тодішній голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер та екс-голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв. Кучер наголошував, що гроші на вирішення цієї проблеми Харківська область розраховує одержати з держбюджету. Було оголошено про створення робочої групи, але станом на серпень 2020 року будівництво газопроводу, який би з'єднав Вовчанськ з українською мережею, знаходилося "на стадії проектної документації", з часом новин про перспективи будівництва не з'являлося.

Так місто у жовтні минулого року залишилося без газу. Громада готувалася зимувати за складних умов: котельні зупинилися, багатоповерхівки залишилися без тепла. Приватні будинки, які користувалися газом, теж залишилися без опалення.

Люди зараз живуть без води та тепла, місцева влада видала їм обігрівачі. Окрім цього, 30 буржуйок у Вовчанськ передав Фонд першої леді України Олени Зеленської.

Жителям пропонували виїхати на зиму, але багато хто відмовився залишати свої будинки.

Якщо говорити про ситуацію загалом, у громаді ніхто не голодує, є медикаменти. Працюють місцева лікарня та аптека. Є банківське відділення, що там можна отримати виплати. Працює ринок та маленькі магазинчики.