Жителям Харківської області роздадуть буржуйки. Як повідомили у прес-службі ХОВА, 60 печей передав Фонд першої леді України Олени Зеленської. Їх розподілили між звільненими громадами, де складна ситуація із опаленням.

За дорученням голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, по 30 буржуйок передали до Вовчанська й Куп'янська.

Як розповіла мешканка Куп'янська Жанна Кульдебаєва, 29 грудня біля її будинку впав російський снаряд і газопровід було знищено. Така буржуйка врятує ситуацію: можна і зігрітися, і приготувати їжу.

Щоб отримати буржуйки, жителям Вовчанської та Куп'янської громад потрібно звернутися до районної або міської військової адміністрації.

Минулої осені, до старту опалювального сезону, у Чугуєві за гроші із місцевого бюджету закупили буржуйки. Їх роздали медиками та об'єднанню співвласників багатоквартирних будинків, які облаштовували укриття.

Якщо ви плануєте придбати буржуйку, SQ підготував спецматеріал, перевіривши тепле облаштування на собі.

Оскільки буржуйки та інші печі традиційно топлять дровами, в обласній військовій адміністрації порахували, скільки деревини роздали мешканцям Харківської області. Так, для незаможних купили понад 40 тис. кубометрів дров. Для купівлі дров Кабінет міністрів виділив 66 млн. грн. й 20 млн грн. у вигляді додаткової субвенції. За ці гроші придбано 40,9 тис. кубічних метрів деревини. Середня вартість одного кубометра склала 2100 грн.

Хто має право на безкоштовні дрова у Харківській області:

  • особи, що самотньо проживають/подружжя похилого віку (60+);
  • сім'ї, до складу яких входять особи з інвалідністю І групи;
  • сім'ї, до складу яких входять діти з інвалідністю підгрупи "А";
  • сім'ї, до складу яких входять лише непрацездатні особи (діти, пенсіонери, особи з інвалідністю тощо);
  • сім'ї, в яких виховується троє та більше дітей, у тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • самотні батько або мати, які мають на вихованні дітей віком до 14 років;
  • сім'ї, які одержують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям.