На Харківщині росіяни катували дітей. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець повідомив, що на окупованих територіях російські військові створювали дитячі карівні.

Дві такі катівні були виявлені в Балаклії Харківської області після звільнення цього міста.

"На окупованих територіях є дитячі катівні. Я думав, дно пробити не можна після Бучі, Ірпеня. Я в Балаклії побачив двох тортур. Один хлопець там знаходився 90 днів, його виводили на розстріл. У Херсоні 10 тортур, в одній - окрема камера, де тримали дітей", - заявив омбудсмен у доповіді про дотримання прав постраждалих внаслідок російської агресії проти України.

За словами Лубинця, дітям давали воду за день, не давали їжу, розповідали, що батьки від них відмовилися. Одного хлопчика, який сфотографував на телефон російську техніку, тримали у катівні із застосуванням тортур.

У Харківській області місця для незаконного утримання та тортур людей окупанти створили практично у кожному відносно великому населеному пункті, який був окупований: у Куп'янську, Ізюмі, Вовчанську, Балаклії, Великому Бурлуку, Руській Лозовій та інших.

Знущання та тортури є одним із видів військових злочинів. Вони заборонені міжнародним правом. Ще в 1984 році держави-члени ООН прийняли Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижують гідність видів поводження та покарання.