На Харківщині чиновник в обмін на посаду став співпрацювати з окупантами. За інформацією СБУ, повідомлено про підозру у колабораційній діяльності начальника відділу освіти Куп'янської міськради.

Так, з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України чоловік добровільно перейшов на бік ворога та погодився зайняти псевдопосаду "начальника відділу освіти у тимчасовій цивільній адміністрації Куп'янського району Харківської області".

Колаборант активно виконував організаційно-розпорядчі, адміністративно-господарські функції у незаконно створеному окупаційною владою органі на тимчасово окупованій території Куп'янського району:

  • організував виїзд вчителів та адміністрації навчальних закладів на курси перепідготовки та для отримання методичних вказівок за навчальними програмами до Москви та Луганська;
  • зобов'язав усіх працівників сфери освіти Куп'янського району Харківської області укладати нові договори на працевлаштування з так званою "військово-цивільною адміністрацією", щоб продовжити роботу в навчальних закладах у новому навчальному році за стандартами освіти РФ;
  • організував процес видачі атестатів випускникам шкіл за стандартами країни-агресора;
  • організував процес отримання навчальними закладами підручників РФ;
  • повністю заборонив використання української символіки у навчальних закладах;
  • організував процес отримання акредитації навчальних закладів за стандартами освіти держави-агресора, які розташовані на тимчасово окупованій території Харківської області.

Слідчі СБУ кваліфікували дії колаборанта за ч. 5 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади, пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) Кримінального кодексу України. Тепер йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Довідка. З 27 лютого Куп'янськ зайнятий військами РФ. Мер Геннадій Мацегора заявив, що пішов на цей крок, щоб уникнути жертв.