На Харківщині зацвіли пасифлори - це маракуї. Про це повідомляє "Слобідський край".

Любитель екзотичних рослин, учений-селекціонер Сергій Авраменко ще до війни у ​​Харкові намагався вирощувати маракуйю на території Інституту рослинництва, в якому працював. Спроба виявилася вдалою – вчений отримав урожай невеликих, але дуже смачних плодів та збирався продовжувати цю справу.

Війна перекреслила ці плани: ворожим обстрілом було зруйновано дідівську садибу на Барвінківщині, де вчений експериментував з екзотичними рослинами та мріяв висадити невелику плантацію маракуї; Харків регулярно зазнавав обстрілів, і Сергій був змушений вивезти родину в область.

Там він і посадив кілька кущів маракуй – у різних місцях. Першою зацвіла рослина, яка посаджена у Сахновщинському районі. Сергій Авраменко вважає, що за відсутності ранніх морозів цілком варто сподіватися на врожай. Але щоб маракуя наступного року знову плодоносила, її треба обрізати, а коріння укрити від зимових морозів, а краще викопати і зберігати у зволоженому піску в прохолодному місці, а наступного року знову посадити.

Довідка SQ. Цей екзотичний фрукт має багато назв. Найпоширеніші з них - маракуйя і пешнфрут. Крім того, його називають плодом пристрасті, а також страстоцвітом їстівним, пасифлорою їстівною або гранадилою пурпурною - за назвою рослини.

Найменування "маракуя" плід отримав від корінних жителів. У перекладі зі старої індіанської мови Тупі, раніше поширеної в Бразилії, mara kuya означає "їжа в миску", а отже, вживають ці плоди вже дуже давно.

Плоди пассифлори мають не менш цікавий вигляд. Зовні вони схожі на великі сливи, вкриті жорсткою шкіркою фіолетового або зеленого кольору. Усередині прихована желеподібна м'якоть яскраво-жовтого кольору з невеликими кісточками всередині. На смак маракуйя кисло-солодка, нагадує аґрус, ківі, а деякі помічають у ній нотки персика та абрикоса.

Батьківщиною маракуї є Бразилія, у тропічних лісах якої вона росте вже дуже давно. Нині ж вирощуванням цих фруктів займаються у Південній та центральній Америці, а також у Новій Зеландії та на Гаваях.