На лінії фронту на Харківщині продовжують жити люди. У селищі міського типу Дворічна, яке щодня зазнає обстрілів, немає світла, газу, води, не працюють магазини та аптеки. Про життя Дворічанської громади, розділеної лінією фронту, розповів Kharkiv Today.

Смт Дворічна розташовується у східній частині Харківської області, за кілька кілометрів від українсько-російського кордону та адміністративного кордону з Луганською областю. До війни тут мешкало близько 4 тисяч осіб. Декілька десятиліть селище було центром Дворічанського району, але після адміністративної реформи увійшло до складу Куп'янського.

З перших днів повномасштабного вторгнення смт Дворічна та вся Дворічанська громада були окуповані. 11 вересня ЗСУ звільнили населений пункт під час Харківської контрнаступної операції. Війська РФ були відкинуті за річку Оскол, на західному березі якої розташовується Дворічна, але східна частина громади залишилася під окупацією. Протягом останніх п'яти місяців тут – бої та обстріли.

Населені пункти громади щодня обстрілюються зі ствольної артилерії, РСЗВ, мінометів. За оцінками волонтерів, у Дворічній зруйновано 80% будівель. Будинків без пошкоджень тут немає. За даними Куп'янської районної військової адміністрації, у селищі залишаються близько 500 осіб. Але вулиці пустельні. Люди бояться відходити від своїх будинків, бо будь-якої миті може початися обстріл, і доведеться терміново спускатися в підвали. Місцеві жителі опалюють свої будинки дровами, їжу готують на печах, іноді – на багаттях. За відсутності дров для розпалювання рубаються меблі.

Магазини не працюють. Деякі підприємці з рук розпродають товари, що залишилися, але ціни надзвичайно високі - все приблизно втричі дорожче, ніж у Харкові.

Єдиний центр активності – гуманітарний хаб. Тут працює Starlink. До селища з ризиком для життя приїжджають волонтери, які привозять продукти, питну воду, медикаменти, миючі засоби, засоби гігієни, свічки, сірники, дрова.

Керівництво місцевої громади та "Червоний Хрест" проводять евакуацію. Людей везуть до Харкова та розселяють у гуртожитках. За даними волонтерів, кількість охочих виїхати порівняно із груднем значно зросла. Однак є люди, які не бажають залишати Дворічну. Здебільшого це пенсіонери, але є сім'ї з дітьми. Більшість з тих, хто відмовляється виїхати, не хочуть кидати свої господарства.

Бої ведуться на східному березі Оскола за кілька кілометрів від Дворічної. Противник повідомляв, що захопив село Дворічне (не плутати із селищем – центром громади). Але голова Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич цю інформацію не підтверджує. Неодноразово противник намагався атакувати село Гряниківка, яке від смт Дворічна відокремлює річка Оскол. Але атаки було відбито силами оборони. Це село майже знищено, вогнем зметено цілі вулиці, але навіть там, за таких умов, залишаються люди: за даними адміністрації – близько 10 осіб.

Щодня війська РФ обстрілюють громади Куп'янського району, намагаючись знищувати житлові будинки та громадянську інфраструктуру. За даними Генерального штабу ЗСУ, 13 лютого снаряди летіли до Куп'янська, Новомлинська, Кисловки, Табаївки Крохмального, Берестового та інших населених пунктів.