Стало відомо, на скільки і коли відключатимуть світло на Харківщині. Додаткові роз'яснення щодо принципів аварійних відключень дали у “Харківобленерго”.

Аварійні відключення проводитимуть у таких випадках:

  • при виникненні аварійного дефіциту потужності та зниженні частоти електричного струму;
  • при порушенні режимів граничних перетікань;
  • при неприпустимому навантаженні обладнання;
  • при зниженні рівня напруги у контрольних точках;
  • за необхідності запобігання порушенням граничної роботи гідроелектростанцій та водосховищ України.

Диспетчери електроенергетичної системи, підприємства електроенергетики, чергові підстанції починають використовувати графік аварійного відключення (ДАО) без попередження споживачів та попереднього узгодження з місцевими органами влади.

Термін відключення за графіком (ДАО), як правило, не повинен перевищувати двох годин, але за погодженням з місцевою владою може становити більший відрізок часу.

У складних аварійних ситуаціях допускається багаторазове відключення тих самих ліній з перервою між відключеннями на 1-2 години.

Щоб можливих відключень було менше, у “Харківобленерго” просять споживачів скоротити підключення до мережі потужних побутових електроприладів: обігрівачів, електроплит, мікрохвильових печей, пральних машин, посудомийних машин, прасок, кондиціонерів, пилососів тощо.

Особливо це стосується періодів часу з 17:00 до 22:00 та з 8:00 до 10:00.

Ситуація з енергопостачанням погіршилася через ракетні удари з боку РФ територією України 10-11 жовтня. Російські війська прагнули зруйнувати саме об'єкти енергетичного комплексу – ТЕЦ, підстанції, електростанції. Декілька регіонів на тривалий час залишилися без світла. Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що близько 30% енергетичної інфраструктури України було вражено російськими ракетами.