Нідерланди допоможуть Лозовій відновити водогін, повідомив лозівський мер Сергій Зеленський.

Водогін Лозової вивчав представник Нідерландського партнерства водних ресурсів Єрун Кеттінг. До цього об'єднання входять державні та приватні компанії, які прагнуть допомогти Україні. 

Йдеться не лише про можливу фінансову допомогу, а й про унікальні технології. 

Першочергове завдання - відновити ділянку водогону по вулиці Свободи. Від її роботи залежать 32 тисячі лозівчан. Попередня вартість робіт - понад 30 млн грн.

Єрун Кеттінг допомагає Україні з початку повномасштабного вторгнення. Його благодійна організація Lifeline Ukraine надала допомогу на понад 8 млн євро. Лозівська громада отримала 70 твердопаливних котлів і майже 1400 подовжувачів. Їх передали бюджетним організаціям і сім'ям, які цього потребують.

Кілька днів тому мер Зеленський заявив, що Лозовій може загрожувати комунальна катастрофа. Комунальники майже щодня усувають аварії на водогоні, але втрати води вже сягають 50% і продовжують зростати.

У Лозовій уже кілька років проблеми з водою через зношений водогін. Взимку 2021 року сталася серйозна аварія, і місто перейшло на погодинну подачу води.

За словами міського голови, водогін зносився. Поки що в міста є запаси води, але якою ситуація буде взимку - невідомо. Як показує досвід, із настанням морозів аварії частішають. Потрібен новий водопровід від Краснопавлівки до Лозової. Протяжність двох гілок становить понад 30 км. Попередня вартість робіт - понад 1 млрд грн.

Проєкт будівництва вже готовий, отримано попереднє погодження на будівництво нового водогону від Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.