Тринадцять російських блокпостів проїхала із сім'єю мешканка тимчасово окупованого Ізюму Євгена Третьякова, щоб евакуюватися на підконтрольну Україні територію. Як вона розповіла "Суспільному", виїжджала з двома дітьми, чоловіком та батьками-пенсіонерами через Печенізьку дамбу.

В Ізюмі сім'я 100 днів провела у підвалі ліцею.

"На нашому шляху було 13 російських блокпостів. Спочатку просто перевіряли документи, кількість людей у ​​машині, не на всіх блокпостах ми відкривали машину. А вже ближче до Печеніг стало складніше", - розповіла Євгенія.

За словами ізюмчанки, окупанти багато розпитували про чоловіків у машині. Зокрема, і про її 60-річного батька та чоловіка, в обох інвалідність. Найважчим був блокпост на повороті на Олександрівку. Там росіяни з автоматами говорили, що ЗСУ замінували дамбу, що переходу не буде, вмовляли їхати через Росію.

"Потім спустило колесо, ми вийшли його міняти, до нас під'їхав джип із російськими військовими. Вони повідомили, що перейти можуть тільки жінки з дітьми. Я показала пенсійне посвідчення чоловіка. Росіянин його подивився, кинув мені в обличчя і сказав: "Проїжджай", - розповіла Євгенія.

На підконтрольній Україні територію родину зустріли волонтери.

"Я не можу навіть передати це відчуття, це ніби ти приїхав додому", - додала жінка.

Нагадаємо, завдяки волонтерським організаціям, днями з окупованих територій Харківської області вдалося евакуювати через Печенізьку греблю понад 1000 осіб.