Сьогодні, 13 лютого, уряд ухвалив приєднання Української інженерно-педагогічної академії до Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Лісовий наголосив, що УІПА через брак ресурсів не може розвивати свою основну діяльність – педагогічну підготовку майстрів для закладів профтехосвіти. Це, за його словами, привело до впровадження непрофільних спеціальностей у виші. Приєднання до ХНУ дасть можливість академії сфокусуватися саме на якісній підготовці фахівців, які надалі навчатимуть студентів в українських профтехах. 

Він підкреслив, що студенти продовжать навчання на тих самих умовах, що і зараз.

У Міністерстві освіти та науки назвали УІПА "одним із найслабших вишів Харкова" і цим пояснили його об'єднання. Тоді в УІПА такі слова сприйняли як обурення. Виш направлял листи до президента України і Кабінету міністрів.

У рейтингу вишів України УІПА займає 24 місце. У виші зараз навчаються 4 800 студентів, 80% з них перебувають у Харкові і Харківській області. В університеті зазначали, що весь педагогічний персонал теж знаходиться на місці. 

Крім того, раніше говорилося про плани приєднати до ХНУ також Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди.

Які виші вже об'єднали в Харкові:

► У 2020 та 2021 рр. Харківський інститут державного управління та Харківська філія Університету банківської справи увійшли до складу Харківського національного університету ім. Каразіна;

► Два роки тому до Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова приєднали Харківський національний університет будівництва та архітектури;

► До повномасштабного вторгнення також був створений Державний біотехнологічний університет - шляхом об’єднання чотирьох вишів Харкова:

  • Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Василенка,
  • Харківського національного аграрного університету імені Докучаєва,
  • Харківської державної зооветеринарної академії,
  • Харківського державного університету харчування та торгівлі.