Міністерство освіти та науки планує об’єднати Харківський національний університет імені Каразіна та Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди. 

В МОН повідомили, що таке рішення зараз тільки розглядається. Його мета - посилити педагогічний університет через об'єднання ресурсів і потенціалів із ХНУ імені Каразіна. 

Працівники педуніверситету розглядають таку перспективу як шлях до ліквідації їхнього вишу. Зокрема, на зборах трудового колективу голова Ради деканів, декан українського мовно-літературного факультету Костянтин Голобородько порушив питання щодо звернення колективу про неприпустимість оптимізації ХНПУ. Його підтримали голови Ради старійшин, Ради молодих учених, Студентського парламенту, інші фахівці вишу.

У Раді молодих учених ХНПУ імені Сковороди вважають, що "не можна дозволити жити без педагогічного закладу освіти зокрема, без педагогічної освіти в цілому”.

На факультеті іноземної філології ХНПУ закликали підтримати педуніверситет і захищати його право на незалежне існування.

Завкафедрою образотворчого мистецтва ХНПУ ім. Сковороди Мария Щастлива вважає, що “разом із знищенням Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди знищать всю шкільну освіту Харківщини”.

У Facebook поширюються дописи з хештегом #saveSkovorodaUniversity. Подібних дописів в соцмережі - уже багато десятків.

У Міністерстві освіти в свою чергу наголошують, що “інформація про знищення закладу освіти не відповідає дійсності”. Розглядається об’єднання, необхідність якого пояснюється "сучасними викликами і соціально-демографічними змінами".

“Ми цінуємо роботу ХНПУ імені Сковороди, його внесок у науковий та освітній потенціали українських студентів. Водночас сучасні виклики, включно із соціально-демографічними змінами в країні, потребують нових рішень”, - кажуть у МОН.

В міністерстві повідомили, що бачать та вивчають всі аргументи колективу, студентів і випускників. Їх обіцяють врахувати під час ухвалення остаточного рішення.

Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди - один з найбільших вишів міста. Тут до війни навчалось понад 10 тис. студентів. Виш був розташований у чотирьох корпусах. Один – на вул.. Валентинівській – значно пошкоджено обстрілом. У структурі університету – 10 факультетів та два інститути.