У Харкові різко зросла смертність від ковіда Про це повідомили у обласному лабцентрі.

Так, за два тижні в січні в регіоні зареєстровано 118 випадків коронавірусу. Померли 8 людей. Летальність становила 6,8% за середнього показника під час епідемії 2,3%.

Причиною високої смертності медики назвали недостатнє тестування хворих із симптомами ГРВІ на ковід. Більшість пацієнтів через легку течію COVID-19 з початком хвороби не звертаються за медичною допомогою. Це призводить до того, що коронавірус не діагностують. Але під час війни та тривалого стресу можливість опору імунної системи хворобам зменшується, тому зараз кількість померлих від ковіда віком до 50 років зростає.

За словами директора обласної клінічної інфекційної лікарні Павла Нартова, серед померлих від коронавірусу у грудні понад 40% - це люди віком від 80 років, які не вакциновані.

За даними Держслужби статистики, COVID-19 - у трійці основних причин смертності українців після хвороб системи кровообігу та онкології. За підсумками 2022 року частка коронавірусу у загальній структурі летальності становить близько 7,7%. На хвороби системи кровообігу припадає 64% смертей, новоутворення - 10%.

Як розповів директор обласного департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов, сьогодні в області хворих на коронавірус приймають 13 лікарень. Для таких пацієнтів є 2051 ліжко, з них зайнято - 184 (16,5 відсотків). Є 1073 ліжка з потоковим киснем, з них зайнято 43. Усього за весь період пандемії захворіло понад 316 тисяч осіб, померло - 7283 особи.

Хаустов закликав харків'ян та жителів області вакцинуватися. Зараз у регіоні працюють 122 пункти вакцинації, там є вакцини різних виробників.

Вакцинуватися від ковіда у Харкові можуть не лише дорослі, а й діти 5-12 років: з'явилася дитяча антикоподібна вакцина Comirnaty. Вона передбачає меншу порівняно з дорослою дозу - 0,2 мл проти 0,3 мл. Повний курс складається з 2 щеплень з інтервалом 21-28 днів. Щоб зробити щеплення, потрібна згода батьків та довідка за формою 063. Серед протипоказань - індивідуальна непереносимість компонентів вакцини.