Дитяча антиковідна вакцина "Комірнаті" вперше з'явилася на Харківщині. Директор департаменту охорони здоров'я обласної адміністрації Максим Хаустов повідомив, що до регіону поставили 3 тисячі доз препарату.

За даними депантаменту, таку вакцину отримано медустановами регіону вперше. Вона призначена для дітей віком 5-12 років. Препарат розподілять за пунктами вакцинації Харкова та області.

Дитяча вакцина проти коронавірусу передбачає меншу порівняно з дорослою дозу – 0,2 мл проти 0,3 мл. Повний курс складається з двох щеплень з інтервалом 21-28 днів.

Для проведення щеплення потрібна згода батьків та довідка за формою 063. Серед протипоказань – індивідуальна непереносимість до компонентів вакцини.

Половину отриманої партії залишать для другої дози, бо, як заявляють у департаменті охорони здоров'я, даних про подальші поставки немає.

Антиковідну вакцину "Комірнаті" розроблено німецькою компанією BioNTech у співпраці з американською компанією Pfizer. Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) у листопаді 2021 року схвалило застосування вакцини для дітей віком від 5 до 11 років. Тоді медики відзначали зростання захворюваності на коронавірус у цій віковій групі. До цього препарат використовувався для вакцинації дітей віком від 12 років.

Це була перша вакцина, схвалена ЄС для дітей 5-11 років. Але раніше вона вже застосовувалася у США.

Ефективність "Комірнаті" була розрахована на підставі клінічного дослідження за участю майже 2 тис. дітей віком від 5 до 11 років. За даними ЕМА, із 1305 дітей, які отримали вакцину, у трьох розвинувся COVID-19 порівняно з 16 із 663 дітей, які отримали плацебо. Це означало, що у дослідженні вакцина була на 90,7% ефективна у запобіганні симптоматичного захворювання COVID-19, хоча фактичний показник може коливатися від 67,7% до 98,3%.

Побічні ефекти у дітей віком від 5 до 11 років аналогічні тим, що спостерігаються у людей віком 12 років і старше: біль, почервоніння та набряк у місці ін'єкції, втома, болі у м'язах та озноб. Побічні ефекти носять легкий або помірний характер та проходять протягом кількох днів після вакцинації.

Вакцинація неповнолітніх застосовується у Європі. Вона необхідна для дітей, що часто хворіють, щоб убезпечити їх від ускладнень, викликаних коронавірусом, а також для виїзду в деякі країни, де вимагатимуть наявність щеплення у дитини.