На 83 році пішов з життя декан Державного біотехнологічного університету Харкова, професор Микола Одарченко. Про це повідомили у виші.

Зазначається, що все своє життя Микола Семенович присвятив праці у сфері освіти. Закінчивши у 1969 році Харківський інститут громадського харчування, він пройшов шлях від асистента до професора, завідувача кафедри охорони праці та екології харчових виробництв, пізніше – товарознавства, управління якістю та екологічною безпекою.

Він був першим деканом товарознавчого факультету (з 1989 року), тоді – Харківського інституту харчування, був заслуженим працівником освіти України. Після створення ДБТУ він очолював факультет управління торгово-підприємницької та митної діяльності у виші.

Державний біотехнологічний університет було створено у травні 2021 року шляхом об'єднання чотирьох харківських вузів: Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка; Харківської державної зооветеринарної академії; Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва; Харківського державного університету харчування та торгівлі.

Прощання з Миколою Одарченком відбудеться 14 січня, у суботу. Панахида – з 11.00 до 13.00 на пр. Героїв Харкова, 195 (територія 17 лікарні), Храм Княгині Ольги. Поховання – 13.30 – Міський цвинтар №9 (Олексіївка).

Війна також забирає життя харківських учених та студентів. Так, наприклад, відомо, що з початку війни загинуло 27 викладачів, студентів, співробітників та випускників Харківського національного університету ім. Каразіна. Такі цифри озвучила у грудні ректор вишу Тетяна Кагановська. Серед загиблих – шестеро викладачів та співробітників, четверо студентів; решта - випускники вузу різних років. За словами ректора, це офіційні цифри на сьогоднішній день, але інформація поступово доходить.