Сказ поширюється Харківською областю. Ще один випадок - у Валківській громаді: у Старому Мерчику виявили та лабораторно підтвердили захворювання в безпритульного кота.

Це вже далеко не перший випадок, зафіксований останнім часом у Харківській області. У вересні - на початку жовтня 2023-го було виявлено кілька епізодів:

У 2023 році, станом на вересень, в області було зареєстровано вже 30 випадків сказу у тварин: 8 - у собак, 15 - у кішок, 5 - у лисиць і по одному у великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби.

У 2021 році в Харківській області було зареєстровано 25 випадків сказу. У 2022 році - лише 5. Таке зниження фахівці пояснювали тим, що через військові дії часто неможливо було обстежити тварин.

З приводу вирадку сказу провели засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Валківській міській раді.

Після виявлення випадку сказу у Валківській міськраді вирішили:

  • оголосити територію смт Старий Мерчик та прилеглу - неблагополучною щодо сказу тварин і запровадити там карантин;
  • вважати загрозливою зоною територію в радіусі 10 км, до якої входять смт Старий Мерчик, село Газове, село Добропілля, село Привокзальне, мисливські угіддя, пасовища, ліси, поля, урочища навколо сіл.

Затвердили план дій і ввели заборони:

  • буде проведено обхід подвір'їв, вакциновано собак, котів, коней, свиней та інших тварин на території Старомерчацького старостату (щеплення проводять безоплатно);
  • заборонено промисловий і ліцензійний відстріл диких тварин, їх вилов і вивезення;
  • заборонено проведення виставок, вивезення за межі старостату собак, котів і диких тварин.

У міськраді просять жителів Старомерчицького старостату поставитися з розумінням до обмежень і сприяти роботі ветеринарів.

Сказ (інша назва - рабієс) - смертельне інфекційне захворювання. Передається зі слиною під час укусу хворою твариною, потім, поширюючись по нервових шляхах, вірус досягає слинних залоз, нервових клітин кори головного мозку, гіпокампу, бульбарних центрів і вражає їх. Якщо людину покусала невідома тварина, потрібно негайно звернутися в травмпункт і пройти вакцинацію. В іншому разі захворювання призводить до загибелі зараженого практично у 100% випадків. Якщо вкусила домашня тварина, то за нею слід спостерігати протягом 10 днів. Скажені кішки і собаки гинуть протягом кількох днів. Якщо з твариною все гаразд, то вона здорова і небезпеки зараження немає.

Сказ належить до групи так званих знехтуваних хвороб у зв'язку з низькою поширеністю і захворюваністю в розвинених країнах. Назва хвороби походить від слова "біс": у давнину вважалося, що причиною захворювання є одержимість злими духами.