Рішення Ради оборони про дозвіл на офлайн-навчання в Харкові та області поширюватиметься тільки на ті навчальні заклади, де дітям буде безпечно. Про це на брифінгу 12 липня повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, укриття - це не просто пофарбований підвал, у ньому має бути можливість проведення занять, запаси води та їжі, система оповіщення, вихід для евакуації тощо.

Начальник ГУ Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко розповів, що співробітники поліції спільно з ДСНС наразі проводять перевірку укриттів і бомбосховищ у школах і вишах Харкова та області.

Тимошко підкреслив: якщо школа вирішила працювати офлайн, то вона бере на себе відповідальність за те, що там перебуватимуть діти.

Яка ситуація з укриттями в школах Харкова

За словами Олега Синєгубова, в обласному центрі, ймовірно, освіта буде комбінованою: вчителі викладатимуть онлайн, але буде можливість влаштувати консультації офлайн.

"Я не знаю такої школи в Харкові, де є саме захисна споруда, яка відповідає всім нормам. Тому це сигнал саме для органів місцевого самоврядування працювати над тим, щоб цих захисних споруд з'являлося більше і більше", - сказав Синєгубов.

Скільки потрібно коштів на обладнання одного укриття за всіма нормами

Як зазначив голова ХОВА, щоб привести до ладу одне просте укриття, потрібно близько 2-3 мільйонів гривень, а протирадіаційне - від 15 млн гривень. Якщо в школах немає укриттів, планується будувати нові бомбосховища поруч зі школами. Вони коштуватимуть від 20 до 70 мільйонів гривень, залежно від кількості дітей, на яку розраховані.

Що робити, якщо батьки хочуть відмовитися від офлайн навчання

Батькам запропонують написати заяву, де вони оберуть формат навчання для дітей. У школах, які зважаться на офлайн-навчання, для дітей проводитимуть тренування, щоб відпрацювати процес переміщення в укриття до автоматизму.

Де в Харківській області точно відкриють школи

За словами Олега Синєгубова, офлайн-навчання найімовірніше в Лозівському та Красноградському районах. Чугуївський район уже відмовився від офлайн-навчання.

У будь-якому разі школи або виші, які планують перейти на очне навчання, мають самостійно звернутися до ДСНС і отримати сертифікат відповідності укриття.