У Чугуївській громаді відмовилися відкривати школи. Рішення ухвалили 11 липня на нараді директорів шкіл із головою Чугуївської міської військової адміністрації Галиною Мінаєвою. Новий навчальний рік у громаді пройде в онлайн-режимі. 

У ДержНС і поліції дали висновок, що жодне укриття в навчальних закладах громади не зможе гарантувати безпеку в разі прямого попадання російської ракети, яка може долетіти до Чугуївського району за 40 секунд від моменту запуску. 

Торік цей самий аргумент проти повернення до очного навчання наводив губернатор Олег Синєгубов: ракета летить близько хвилини, а щоб спустити дітей в укриття, потрібно кілька хвилин.

Чугуївська влада зазначила, що досвід проведення національного мультипредметного тесту показав, що під час тривоги евакуація навіть невеликої кількості учнів забирає багато часу. З малюками ситуація буде ще складнішою. 

Тривоги можуть лунати по кілька разів на день. Дітей у цей час зобов'язані евакуювати. Якість навчання в таких умовах, вважають працівники освіти, буде вкрай низькою. 

7 червня на засіданні регіональної Ради оборони ухвалили рішення дозволити офлайн-навчання в закладах освіти.

Це рішення стосується таких видів освіти:

  • дошкільна;
  • шкільна;
  • професійна;
  • передвища;
  • вищої.

Але офлайн-навчання буде можливе тільки в тих навчальних закладах, де є спеціалізовані укриття та система оповіщення. Рішення Чугуївської громади відповідає цим вимогам Ради оборони. 

Навчальні заклади перевели на онлайн-навчання, а дитсадки закрили після початку повномасштабного вторгнення РФ. У 2022 році частина території Харківської області була окупована, а деякі населені пункти, зокрема й Харків, зазнавали масованих обстрілів. 

Під час Харківської контрнаступальної операції у вересні-жовтні 2022 року практично вся раніше окупована частина області була звільнена ЗСУ. Лінія фронту зсунулася на схід. Ситуація в регіоні дещо змінилася: інтенсивність обстрілів знизилася. За оцінкою обласного керівництва, з'явилася можливість повернутися до очної форми навчання. Однак час від часу населені пункти області, навіть ті, що розташовані на віддалі від лінії фронту, зазнають ракетних ударів. Тому обласна влада висуває підвищені вимоги до стану укриттів у навчальних будівлях.