Підприємець Олександр Сластін понад 20 років займався садово-ягідною справою в Харківській області, але через війну перевів бізнес на Житомирщину. Як пише "Суспільне", підприємець збирається працевлаштувати до 300 осіб.

У Малинській громаді Житомирської області чоловік вирощує малину, суниці та сезонні овочі. Цього року планує обробити близько 30 гектарів землі. Від початку вторгнення РФ Олександр шість місяців шукав громади, де можна буде висадити нові поля.

"Зв'язувалися з головами інших громад. Одні ставилися позитивно, інші взагалі не розуміли, що це таке. У Малинській надали найбільш сприятливі умови для ведення ягідного бізнесу", - розповів чоловік.

За словами підприємця, вторгнення росіян ускладнило логістику, зберігання товару та способи його реалізації. Олександр планує побудувати фруктосховище і зробити морозильні камери, щоб зберігати продукцію, а потім реалізовувати її як в Україні, так і за кордоном.

Зараз у штаті в Олександра понад 20 працівників, наступного року він планує працевлаштувати в громаді близько 300 осіб.

За даними Департаменту адміністративних послуг та споживчого ринку міськради, з лютого 2022 року на Західну Україну релоціювалося понад 200 підприємств із Харкова: як юрособи, так і ФОПи. Найбільше підприємств перемістилося до Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Хмельницької та Чернівецької областей, але деякі підприємства вже повертаються до Харкова.

Фото: Тетяна Дукач