На території Харківської області 11 квітня збили черговий російський безпілотник. Про це повідомили в повітряному командуванні "Схід".

Днем раніше сили ППО знищили на території регіону два російських безпілотника - імовірно Shahed-136 і "Гранат-4".

Аналітики The Washington Post відзначають, що Україна і РФ ведуть першу в світі повномасштабну війну безпілотників. Росіяни неодноразово завдавали ударів по критично важливій інфраструктурі України за допомогою іранських дронів-камікадзе. У свою чергу, бійці ЗСУ за допомогою безпілотників отримували координати військових цілей і командних пунктів окупантів, які згодом знищували ударами артилерії.

За словами глави об'єднаного прес-центру сил оборони півдня України Наталії Гуменюк, РФ найчастіше використовує іранські безпілотники Shahed, так як вони дешевше ракет, яких у Росії залишилося мало після масованих атак по Україні.

Розпізнати дрон-камікадзе можна навіть вночі по характерному шуму двигуна, який схожий зі звуком мопеда або газонокосарки. Як правило, іранські безпілотники летять на малій висоті.

Почувши шум безпілотника, необхідно спуститися в укриття або дотримуватися правила "двох стін". Якщо дрон впав і не вибухнув, не варто до нього наближатися і тим більше чіпати: в його корпусі може бути встановлений таймер, який підірве пристрій через деякий час.