У ніч на 10 квітня в Харківській області сили ППО збили два російські безпілотники. Про це повідомили в повітряному командуванні "Схід".

Імовірно були збиті безпілотники Shahed-136 і "Гранат-4".

Shahed - 136 (дрон-камікадзе) — тип безпілотних літальних апаратів іранського виробництва з бойовою частиною. Такий дрон призначений для ураження цілей на великій відстані і здатний нести 40-50 кг вибухівки.

Безпілотник "Гранат-4" використовують для спостереження за місцевістю за допомогою фото - і відеокамер, а також тепловізійної апаратури.

Через характерний звук, який дрони-камікадзе видають у повітрі, українські військові називають їх "мопедами". Завдяки цьому шуму безпілотники можна виявити.

Щоб не потрапити під удар безпілотником, варто дотримуватися таких правил:

  • триматися осторонь від адміністративних будівель, а також від стратегічних і військових об'єктів, на які може бути націлений дрон;
  • не ігнорувати сигнали повітряної тривоги і відразу йти в укриття.

Це не перший випадок, коли росіяни намагаються атакувати Харківську область безпілотниками. В кінці березня на території регіону був збитий безпілотник FIMI x8se з тепловізійною камерою. До того українські ППО знищили "Шахеди" в районі Балаклії та Змієва.

Військові експерти зазначають, що більшість російських безпілотників успішно збивається українською ППО. До початку лютого 2023 року, за даними українських військових, було знищено більше 540 БПЛА росіян.