Примусова евакуація з Куп'янська - питання часу. Про це повідомив мер Андрій Бесєдін у телемарафоні 12 березня.

Андрій Бесєдін повідомив, що примусову евакуацію планують проводити з правого берега річки Оскіл. З лівого берега така евакуація вже проводилася раніше.

У Куп'янській громаді, яку обстрілюють щодня, зараз залишається близько 7 тисяч жителів. Безпосередньо в Куп'янську - 3 тисячі, з них 222 дитини. Бєсєдін заявив, що коли погодні умови були несприятливі, діти здебільшого перебували вдома, і це хоч якось уберігало їх від осколків. Коли настануть теплі дні, діти стануть частіше з'являтися на вулицях, небезпека потрапити під обстріл для них буде вищою.

Наразі проходить обов'язкова евакуація у Вільхуватській та Великобурлуцькій громадах Куп'янського району. Станом на 11 березня з цих двох громад було евакуйовано вже 50 дітей: 19 із Вільхуватської громади та 31 - із Великобурлуцької. На черзі - евакуація з Куп'янська.

Вона необхідна, бо населені пункти Куп'янської громади постійно обстрілюють російські війська. Від початку повномасштабного вторгнення в громаді пошкоджено понад 1 000 приватних і багатоквартирних будинків та понад 150 адмінбудівель.

Уночі на 12 березня російські війська скинули на 5-поверховий житловий будинок у Куп'янську керовану авіабомбу. Унаслідок удару загорілося три квартири одного під'їзду й одне приміщення в іншому. У цій п'ятиповерхівці ніхто не живе. Людей виселили ще 2023 року.