Харківська суддя Алла Котелевець стала членом Вищої ради правосуддя. Про це повідомили у Харківському апеляційному суді. П'ятьох членів Вищої ради правосуддя було обрано 11 січня на XIX позачерговому з'їзді суддів України.

На сторінці Харківського апеляційного суду у Facebook повідомляється, що Алла Котелевець розпочала суддівську кар'єру у 1995 році на посаді судді Балаклійського районного суду Харківської області. У суді апеляційної інстанції працювала з 2002 року. З 2014 року до 2015 року була членом Ради суддів України. З 2017 року обіймала посаду судді-секретаря судової палати з розгляду цивільних справ. Кандидат юридичних наук.

Вища рада правосуддя - це колегіальний незалежний конституційний орган державної влади та суддівського управління. До його складу входить 21 особа. Десятеро обирає Рада суддів, двох призначає президент, одне місце гарантовано голові Верховного суду, решту обирають Верховна Рада, З'їзд адвокатів України, Всеукраїнська конференція прокурорів, З'їзд представників вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ (по два).

Повноваження ВСП описані у ст. 131 Конституції України. Зокрема, ВСП вносить подання про призначення судді на посаду, приймає рішення про звільнення судді з посади, дає згоду на затримання судді або утримання під вартою, приймає рішення про переведення судді з одного суду до іншого, вживає заходів щодо забезпечення незалежності суддів та інше.

Більш детально діяльність ВСП регламентується Законом України “Про Вищу раду правосуддя”.