Харківський апеляційний суд призначив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі рецидивісту, який ошукував людей похилого віку за схемою "Ваш родич у біді". Про це повідомили в обласній прокуратурі.

Встановлено, що чоловік, якого раніше притягували за умисне вбивство, "перекваліфікувався" на шахрая. Його жертвами ставали літні люди.

Аферист телефонував людям похилого віку, представлявся лікарем і повідомляв, що їхній родич потрапив у лікарню, тож терміново необхідні гроші на лікування. Він пропонував приїхати до потерпілих додому і забрати гроші, щоб передати їх у лікарню. Літні люди погоджувалися передати "лікарю" гроші та повідомляли йому свою адресу.

У травні 2023 року чоловік ошукав трьох осіб. Загальна сума заподіяної потерпілим матеріальної шкоди - майже 400 тисяч гривень.

На суді чоловік визнав свою провину. Дзержинський районний суд Харкова призначив йому призначено покарання у вигляді 1 року і 5 місяців позбавлення волі, проте прокурори його оскаржили. Харківський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу, призначивши підсудному покарання у вигляді трьох років в'язниці.

Як не стати жертвою телефонних шахраїв

Існує кілька правил, які допоможуть не стати жертвою шахраїв, якщо телефонують невідомі люди і повідомляють, що родичу, який потрапив у біду, терміново потрібні гроші:

  • зберігайте спокій, не піддавайтеся емоціям: зайве хвилювання заважає тверезо і критично оцінити ситуацію;
  • щоб перевірити достовірність інформації про те, що родич потрапив у біду, вимагайте подробиць і деталей: попросіть того, хто телефонував, надати відомості про вашого родича;
  • якщо той, хто телефонував, повідомляє, що ваш родич у лікарні, зв'яжіться з лікарнею і дізнайтеся, чи дійсно туди надходив такий пацієнт;
  • обов'язково зв'яжіться з родичем: не виключено, що з ним усе гаразд, і він навіть не знає, що нібито "потрапив у біду";
  • якщо той, хто телефонував, здасться підозрілим, одразу звертайтеся в поліцію.