Повномасштабне вторгнення РФ в Україну завдало значного удару по бізнесу. Постраждала зокрема область торгівлі. Про те, як харківські супермаркети вистояли на початку війни та як вони живуть зараз без світла, розповів директор з питань маркетингу мережі супермаркетів "Клас" Сергій Водолазький.

За його словами, найскладнішим стало випробування першими місяцями війни.

“Найскладніше було із персоналом. Тому що дуже багато людей поїхало. У нас були просто кадрові ями, проте ми вдячні всім тим співробітникам, які залишилися з нами в Харкові і змогли витримати цей перший удар. Друге – були перебої з постачанням продуктів, із постачальниками. Тому що багато фірм закрилися і перестали постачати. Були розбиті на них склади або не працювала бухгалтерія… Але ми знаходили варіанти, лазівки, договори різні проводили з постачальниками, щоб вчасно поставити потрібні продукти нашим харків'янам”, - розповів Водолазький.

Крім подолання проблем з кадрами та постачаннями доводилося вчитися працювати в умовах повітряних тривог. В останні місяці додалася ще одна перешкода – відключення світла.

“Спочатку було важкувато. Тому що в нас не на всіх філіях, а було їх 14, залишилося 13 - не на всіх були дизельні генератори, і нам доводилося мало не перевозити їх оперативно з місця на місце. І ми це все пересували. Наш власник знайшов можливість і закупив дизельні генератори на всю мережу філій. Тобто ми зараз готові зустрічати будь-які проблеми з електроенергією", – розповів Водолазький.

У супермаркетах готові до відключень інтернету та можливих проблем з оплатою банківськими картками. Якщо оплата картками виявляється заблокованою надовго, магазини виводять додаткових працівників на каси, де приймають готівку.

Для перепідключення супермаркету на електрогенератори потрібно до 15-ти хвилин. На інших джерелах енергії магазини можуть працювати стільки, скільки це буде потрібно. Тому, незважаючи на спроби військ РФ вивести з ладу енергетичну інфраструктуру, великі магазини продовжать роботу.