У Харківській області дедалі більше ВПО. В обласній військовій адміністрації повідомили, що за останній місяць було зареєстровано ще 8 тисяч переселенців.

Заступник голови Харківської ОВА Віта Ковальська розповіла, що переселенців вдається розселяти у гуртожитках навчальних закладів. Також переселенцям допомагають набути статусу ВПО, оформити соціальні виплати, видають гуманітарну допомогу.

Загалом у Харківській області на обліку перебувають 477,9 тисячі переселенців – це майже 392 тисячі сімей.

Серед переселенців:

  • 243 багатодітні сім'ї;
  • понад 126 тисяч пенсіонерів;
  • 20,5 тисяч людей з інвалідністю;
  • понад 85 тисяч дітей.

Після 24 лютого 2022 року за довідкою ВПО звернулося 406,3 тисячі осіб.

Обласна влада проводить евакуацію з громад, які перебувають у зоні бойових дій.

Водночас у поліції Харківської області фіксують випадки зловживання статусом тимчасово переміщених осіб. Громадяни вказують на неправильне місце проживання або реєструються за неіснуючими адресами.

Переселенців, зареєстрованих на території Харкова та області, можуть перевіряти. Якщо людей зі статусом ВПО не буде вдома, то соцпрацівники залишать записку, в якій просять протягом 10 днів прийти до органу соцзахисту. Якщо людина не приходить, то з наступного місяця їй скасовують виплати.

Наразі особи зі статусом внутрішніх переселенців отримують щомісячну допомогу:

  • 2000 грн. - на дорослого;
  • 3000 грн. – на дитину та людину з інвалідністю.

ВПО, які змінили місце реєстрації через “Дію”, щоб і надалі отримувати виплати, мають звернутися до органу соціального захисту за новим місцем проживання.