Харків'яни зловживають статусом тимчасово переміщених осіб, вказуючи неправильне місце проживання або реєструючись за неіснуючими адресами. За це доведеться повертати виплати від держави, розповіла "Суспільному" начальник ГУ Національної соціальної сервісної служби в Харківській області Наталія Приходько.

За її словами, переселенців, зареєстрованих на території Харкова та області, можуть перевіряти. Якщо людей зі статусом ВПО немає вдома, то соцпрацівники залишають записку, в якій просять протягом 10 днів прийти до органу соцзахисту. Якщо людина не приходить, то з наступного місяця йї скасовують виплати..

Приходько розповіла, що основні порушення, до яких вдаються при оформленні статусу ВПО:

  • реєстрація за неіснуючими адресами або за адресами магазинів і супермаркетів;
  • вказівка номера будинку без номера квартири;
  • виїзд за кордон або повернення додому, але збереження при цьому статусу ВПО і виплат.

Сьогодні на території Харківської області зареєстровано 478 тисяч тимчасово переміщених осіб - це 392 тисячі сімей. Всі особи зі статусом внутрішніх переселенців отримують допомогу в розмірі 2000 грн. на дорослого і 3000 грн. - на дитину та людину з інвалідністю.

За результатами перевірок у 2022 році щодо переселенців було складено 2344 акти про непідтвердження статусу, у 2023 році - 449 актів. Після перевірок з 647 осіб зняли виплати.

У разі помилки в довідці ВПО або при зміні адреси переселенцям, які і далі хочуть отримувати гроші, потрібно звертатися в управління соціального захисту за новим місцем реєстрації. Якщо переселенці повернулися додому, їм теж потрібно піти в орган соцзахисту для зняття статусу ВПО або зробити це самостійно в додатку "Дія".

Крім допомоги від держави, переселенці можуть отримувати гроші від міжнародних організацій, зокрема, від ООН. Однак на цю допомогу не можуть претендувати сім'ї, які вже отримували виплати від інших міжнародних організацій.