Майже 100 населених пунктів Харківської області все ще без світла, причина тому - обстріли, сильна замінованість територій і великі пошкодження електромереж. Про це під час прес-конференції повідомив заступник технічного директора АТ "Харківобленерго" Олександр Кишинський.

Станом на 9 травня 2023 року знеструмленими залишаються 99 населених пунктів Харківської області та 26,1 тис. споживачів (особових рахунків).

За словами Кишинського, найбільші пошкодження електромереж зафіксовано в Ізюмському, Чугуївському та Харківському районах.

В Ізюмській громаді - найбільша кількість непідключених населених пунктів. Йдеться про південний напрямок - це села Студенок, Букине тощо. Уже понад три місяці сапери не можуть пройти цю ділянку до кінця. Швидкість обстеження - 60-100 метрів на день, хоча розрахунків ДСНС там достатньо. Ще один важкий напрямок, за словами енергетиків - Гракове, Мосьпанове, Чкаловське в Чугуївському районі. Пошкодження там величезні, як і замінованість території. У тому районі підірвалося вже 4 одиниці спецтехніки для розмінування.

Олександр Кишинський наголосив: насамперед сапери та енергетики працюють над відновленням електропостачання там, де живуть люди. Зокрема, наразі триває робота в таких населених пунктах:

  • Мосьпанове (Малиновська громада),
  • Студенок, Співаківка, Заводи (Оскільська громада),
  • Вітрівка (Балаклійська громада),
  • Велика Комишуваха, Курулька (Барвінківська громада),
  • Старий Салтів (Старосалтівська громада),
  • Уди, Костянтинівка, Андріївка (Золочівська громада),
  • Черкаські Тишки, Руські Тишки (Циркунівська громада),
  • Прудянка, Руська Лозова (Дергачівська громада).

"На жаль, через постійні обстріли поки що неможливо відновити електропостачання в таких населених пунктах, як Гур'єв Козачок і Сотницький Козачок у Золочівській громаді, де до державного кордону лише 200 метрів, а також у селах Стрілече та Глибоке Липецької громади. Важко працювати у Вовчанську та Дворічній, куди ми не можемо доїхати по кілька днів, а також у Борівській громаді, яка межує з Луганською областю", - розповів заступник технічного директора АТ "Харківобленерго".

Він наголосив: енергетики роблять усе можливе, щоб якомога більше споживачів були заживлені в найкоротші терміни.