Колишній топ-менеджер хлібозаводу на Харківщині допомагав росіянам вивозити зерно. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За його словами, йдеться про колишнього головного інженера "Куп'янського комбінату хлібопродуктів", який підтримав російських окупантів. Щоб підтвердити відданість "руському миру", чоловік насильно відібрав у головбуха підприємства печатки, штампи, статутні документи та особисті справи працівників та передав їх представникам місцевої окупаційної адміністрації.

За це він був призначений головою "держпідприємства "Продовольчі ресурси" у Куп'янську. На цій "посаді" виконував завдання окупантів з вивезення українського зерна до РФ. Для цього підозрюваний уклав "договір" з іншим окупаційним органом - "Куп'янською залізницею", - який надавав вагони для транспортування пшениці.

Встановлено, що оптові партії вкраденого зерна мали відвантажувати на зернові термінали однієї з російських компаній у Ростові-на-Дону. Реалізації плану завадили ЗСУ, звільнивши Куп'янськ та заблокувавши постачання.

Після деокупації міста зловмисник намагався ховатись від правосуддя, але співробітники СБУ знайшли його та затримали.

Чоловіку повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111-2 КК України (пособництво державі-агресору). Суд обрав для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Восени минулого року на Харківщині затримали депутата Курилівської сільради, який також організував вивіз зерна до Росії. Чоловік, будучи власником сільгосппідприємств, під час окупації с. Кругляківка Куп'янського району допомагала російським військам. Він добровільно передавав пальне, м'ясо та транспорт своїх підприємств російської армії. Йому повідомлено про підозру за фактом допомоги державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).