Понад 20% батьків харківських школярів виступають за офлайн-навчання, решта - за онлайн. Про це повідомила директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко в інтерв'ю Фактам ICTV.

За її словами, було проведено повне анкетування батьків: і тих, хто в Харкові, і тих, хто виїхав в інші регіони України або за кордон.

За інформацією Ольги Деменко, у 2023-2024 навчальному році в харківських школах навчатимуться 112 тис. дітей. 21% - це приблизно 23-24 тис. тих, хто хотів би вчитися офлайн.

7 липня обласна рада оборони дозволила школам організувати очну форму навчання. Але це можливо тільки там, де є захисні споруди, а в харківських школах є тільки найпростіші укриття.

Тому в мерії розглядають різні варіанти організації навчання, зокрема в приміщеннях метро. У метро вже готують класи з шумоізоляцією. Крім звичайних педагогів будуть задіяні тьютори, які допоможуть орієнтуватися дітям у малознайомій їм обстановці.

Директор Департаменту освіти також повідомила, що до Харкова повертаються діти. За останні півроку додалося майже 20% дітей - зараз їх 42% від довоєнної кількості, а раніше було було 22%. Вчителів у місті 64% від довоєнної кількості. Освітяни, які виїхали в інші регіони України або за кордон, також продовжують працювати онлайн із дітьми, які навчаються дистанційно.

У кожній школі є невеликий дефіцит кадрів, але департамент освіти залучає до співпраці педагогічний університет імені Сковороди та гуманітарно-педагогічну академію.

У 2023 році харківські школи вже набрали 7 300 першокласників, але набір ще триває. Минулого року їх було 6 800.

У мирний час у середньому щороку в Харкові набирали 12 тис. першокласників.