Найближчим часом "Укренерго" планує скасувати у Харкові віялові вимкнення світла. Про це в ефірі "УП LIVE" розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Він зазначив, що під час останньої ракетної атаки з боку РФ постраждало багато важливих електростанцій, що спричинило масштабні пошкодження та дефіцит електроенергії в енергосистемі. Для забезпечення балансу між споживанням та виробництвом електроенергії, що є ключовою умовою роботи енергосистеми, застосовуються контрольовані обмеження споживання. Нині вони стосуються промисловості, але можуть торкнутися й побутових споживачів, якщо люди не будуть економно споживати електроенергію.

Кудрицький пояснив, що обмеження розподілені по всіх областях, оскільки енергосистема працює як єдиний організм.

Специфічна ситуація склалася у Харкові, де були пошкоджені всі енергооб'єкти, які живлять місто, через що туди неможливо доставити необхідний обсяг електроенергії.

Це так звані мережеві обмеження, які ми плануємо найближчим часом зняти. І Харків буде знаходитися рівно в тій же ситуації, що і всі інші регіони, - зазначив Кудрицький.

Після кількох нищівних ракетних ударів у квітні-березні 2024 року Харків пережив блекаут. Із того часу у місті діють графіки відключення світла, часто електрику вимикають ще додатково, в аварійному режимі. Обстрілами зруйнована харківська ТЕЦ-5, що ставить питання про проходження Харковом наступного опалювального сезону.