У Харкові та області обіцяють не мобілізувати мешканців звільнених від окупації територій та волонтерів. Про це розповів начальник Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Арап.

З лютого 2022 року з перших днів війни в Україні проводиться масова мобілізація. Заклику до збройних сил підлягають усі чоловіки віком від 18 до 60 років.

Говорячи про відстрочку для мешканців звільнених громад, Арап повідомив, що там діють центри комплектування. Але служити поки що залучають лише добровольців: примусово мобілізувати нікого з мешканців звільнених міст та сіл не будуть. Таких населених пунктів на території Харківської області понад 500, зокрема Ізюм, Вовчанськ, Куп'янськ, Балаклія. Ці міста, селища та села було звільнено у вересні-жовтні під час Харківської наступальної операції.

"Ніхто примусово не мобілізує цих військовозобов'язаних, які й так багато пережили на окупованих територіях. Ми з розумінням до цього ставимося. Ми теж люди і розуміємо, що прийти до них зараз і сказати, що ви теж підлягаєте мобілізації, - це не зовсім правильно. Але люди, які побували в окупації, самі приходять і вступають до Збройних сил, щоб помститися ворогові за те, що він накоїв на їхній рідній землі", - розповів Арап.

На визволення від призову можуть розраховувати і волонтери. За словами Арапа, центри комплектування співпрацюють із волонтерськими організаціями. Якщо звідти пишуть листа або дзвонять із проханням залишити в тилу військовозобов'язаного волонтера, то військкоми йдуть назустріч.

Серед військовозобов'язаних є й ті, хто не бажає йти до армії. За законом, якщо громадянин отримав повістку і не прибув до центру комплектування, йому загрожує штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн. Для тих, хто пройшов медкомісію і отримав направлення, але не з'явився в частину, передбачено вже кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

За словами військкома, особи, які ухиляються від призову, на Харківщині теж є. Поширений спосіб уникнути призову – отримання документів про навчання за кордоном.

"Було багато людей, які у 40-50 років отримували якісь документи, що вони навчаються у польському закладі, у канадському, чеському, приїжджали, щоб отримати довідку на виїзд за кордон, – і ми не могли цього заборонити, бо вони надавали документи. Але дивишся на цих людей - і трохи стає соромно", - заявив Арап.

Трьох чоловіків з Харківської області було притягнуто до кримінальної відповідальності після того, як вони проігнорували повістку про призов до армії. Ще кілька подібних справ перебувають на розгляді судів.

У центрі комплектування також пояснили, чому повістки масово вручають прямо на вулицях: річ у тому, що багато чоловіків не живуть за місцем реєстрації.