Чому на вулицях Харкова роздають повістки? Про це розповів начальник Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Арап.

Вручення повісток на вулицях у Харкові практикується, оскільки більшість військовозобов'язаних не проживає за місцем реєстрації, кажуть у ТЦК. Нормативними актами вручення повісток на вулицях не забороняється.

Вручати повістки можуть всім військовозобов'язаним чоловікам та жінкам віком від 18 до 60 років. Тому всі військовозобов'язані повинні мати при собі військово-обліковий документ, навіть якщо просто вийшли на вулицю чи супермаркет. Під мобілізацію не підпадають призовники, але вони мають тримати при собі приписне свідчення.

Окремим категоріям призовників можуть вручити повістку. Йдеться про тих, хто визнаний непридатними до військової служби у мирний час та частково придатним у військовий.

"Тобто якщо 20-річний призовник показує приписне свідоцтво, до нього немає запитань. Але якщо, скажімо, 18-річний юнак показує документ, за яким він частково придатний до служби, йому можуть вручити повістку і надалі питання можливості його мобілізації буде вирішуватиме комісія", - повідомили в обласному ТЦК.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію в Україні після початку повномасштабної агресії РФ, яка розпочалася 24 лютого. Особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років було заборонено виїжджати за межі української держави. У травні 2022 року президент Зеленський повідомив, що у лавах українських сил оборони зібрано 700 тисяч осіб. Згодом чисельність збройних сил офіційними особами не називалася.