У ніч проти 8 жовтня Росія вдарила ракетами по Харкову. Як повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, під ударами опинилися Салтівський та Основ'янський райони міста.

"Після опівночі окупанти завдали чотирьох ракетних ударів по Салтівському району і один - по Основянському. Ракети типу "С-300" запущені з російського Бєлгорода. Пошкоджено спорткомплекс, нежитлові приміщення, є потрапляння у відкриті території", - уточнив Синєгубов.

За його словами, внаслідок обстрілу було поранено 45-річного чоловіка, його госпіталізували.

Повітряна тривога була оголошена в місті о 00:04, о 00:29 харків'яни почули перший вибух.

За інформацією мера Ігоря Терехова, російські військові обстріляли центр міста.

"Обстріл центральної частини Харкова. Попередньо - ракетами. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється", - написав Терехов у своєму телеграм-каналі.

Подробиці нічних пожеж розповіли у ДСНС. Внаслідок ракетних ударів у Салтівському районі за чотирма різними адресами горіли господарські будівлі, гаражі, автомобілі та офісне приміщення. Загальна площа пожеж становила близько 600 кв. м. Вогонь кілька годин гасили 100 рятувальників.

За даними обласної прокуратури, у Основ'янському районі ракета впала у парку відпочинку. Внаслідок вибуху у землі утворилася воронка діаметром 3 метри та глибиною 1,5 метра. Вибуховою хвилею зруйновано дахи та вікна розташованих поруч будинків та адмінбудівель.

У Салтівському районі російською ракетою пошкоджено спорткомплекс та будинки.


Вночі 6 жовтня РФ вперше атакувала Харків дронами-камікадзе "Герань". Тоді окупанти завдали кількох ударів про промислові об'єкти Основ'янського району. На місці прильотів виникла пожежа.

Як зазначили експерти Інституту вивчення війни в США (ISW), дрони-камікадзе не вплинуть на перебіг війни. За даними ISW, російські війська не зосереджують ці безпілотники поблизу поля бою. Вони використовують багато безпілотників проти цивільних цілей у тилах для терору. Такі зусилля не дають успіху і не можуть створити противагу системам HIMARS, які є в України.

У Центрі стратегічних комунікацій розповіли, як розпізнати дрон-камікадзе та вберегтися від нього: детальніше.