РФ хоче зробити з Харкова "сіру зону", непридатну для життя. Про це пише британський тижневик The Economist.

Російські війська посилили бомбардування Харкова в грудні 2023 року, в той час, коли стали зрозумілі проблеми з американською військовою допомогою. Почастішали атаки безпілотниками, місто обстрілюють балістичними ракетами та керованими бомбами.

Росіяни атакують енергетичні об'єкти в місті та області. З'явилися атаки "double-tap", коли після першого удару одразу слідує другий в одну й ту саму точку. Також видання пише, що Росія знищила деякі з поставлених Заходом систем ППО Patriot, які Україна використовувала для захисту таких міст, як Харків.

Військові джерела в Києві стверджують, що Росія вирішила зробити Харків "сірою зоною", непридатною для проживання мирних громадян. Журналісти The Economist поспілкувалися з міським головою Ігорем Тереховим, але той відкинув цю гіпотезу, підкресливши, що Харків не має наміру здаватися.

Терехов заявив, що місту потрібне ППО і винищувачі F-16, за допомогою яких можна було б збивати російські бомбардувальники, які націлюють керовані бомби на Харків.

Також The Economist зазначає, що є явні ознаки підготовки РФ до великого літнього наступу. Українське джерело видання повідомило, що росіяни тренують у Східному Сибіру шість дивізій (це приблизно 120 000 військовослужбовців). 3 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія мобілізує ще 300 тисяч у червні. Харків - один із кількох можливих напрямків майбутнього удару.

У 2022 році російські війська вже намагалися захопити Харків, але були відкинуті від міста внаслідок осіннього контрнаступу. Зараз, за оцінкою місцевої влади, місто надійно захищене. У Харківській області створюються три лінії оборонних споруд. Це залізобетонні укриття, протитанкові рови, бліндажі, "зуби дракона" (протитанкові бетонні піраміди) тощо.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що загрози наступу на Харків наразі немає. Повідомлення російських джерел про наступ він назвав частиною російської дезінформаційної політики.