Російські окупанти активно використовують безпілотні літальні апарати різних типів для розвідки в районі Харківщини та інших прифронтових територій. Розвідувальні БПЛА – це досить суттєва проблема, зауважив речник Повітряних Сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі національного телемарафону.

"Постійно вороги залишають "висіти" малопомітні та малогабаритні дрони поблизу лінії фронту, зокрема Харківської області. Вони можуть бути виготовлені з композитних матеріалів, що ускладнює їх виявлення радарами", - зазначив Євлаш.

За його словами, збити такі невеликі апарати з потужною оптикою, які відстежують пересування українських військ, є непростим завданням. При цьому росіяни застосовують дрони як на великій висоті - до 5 км і вище, - так і на надмалих висотах, де їх не фіксують радари.

"Звичайно, нам потрібні засоби для знищення цих цілей, адже збитки від їхньої діяльності можуть бути величезними. Безцінним є життя і здоров'я наших людей, наших військових", - наголосив речник ПС ЗСУ.

Він запевнив, що Сили оборони докладатимуть всіх зусиль для ліквідації повітряної загрози з боку ворожих дронів. Водночас Євлаш визнав, що росіяни мають їх у великій кількості та різні типи:

  • "SuperCam",
  • "Zala", 
  • "Орлан" тощо.

Євлаш розповів, що нещодавно ЗСУ змогли збити над Чорним морем один з найдорожчих ворожих безпілотників - "Форпост" - вартістю 7 мільйонів доларів.